17 dec. 2013

Program bun de vazut filme pe calculator

În umila mea opinie, cele mai bune programe de vizionat filme sunt cele gratuite, cum este și VLC Media Player, cel pe care îl folosesc de ani buni în PC-ul personal și care n-a reușit să fie detronat de niciunul altul în ciuda repetatelor încercări de a-i găsi un substitut.


În primul rând îmi place că nu e dependent de pachete de codecuri, că vine la pachet cu tot cei trebuie pentru ca utilizatorul să poată reda zeci de tipuri de fișiere audio și video fără a-și face griji pentru dependențele care atâtea bătăi de cap dau în cazul altor playere multimedia, și datorită cărora pachete precum K-Lite se bucură de o așa mare popularitate în rândul utilizatorilor Windows.

Pentru a vă face o idee despre ce este capabil, iată doar câteva dintre formatele video și audio pe care le poate reda "out of the box", adică fără niciun fel de ajutor extern:

EVO (unencrypted HD-DVD), MKV, M2TS, MP4, VOB, OGM, WEBM, FLV, NUV, AC3, DTS, FLAC, APE, OGG, WV, TTA, OFR, SHN, MO3, IT, XM, S3M, MTM, MOD, UMX, AVCHD, AVC, H.264, x264, H.263, H.261, DivX, XviD, Flash Video, VP3-8, Morgan JPEG, MJPEG, MPEG4 și MPEG2

Știe, de asemenea, ce sunt acelea subtitrări și e capabil să le afișeze inclusiv pe cele "împachetate" în containerele video precum cele .mkv, "format" foarte răspândit actualmente.

Poate reda CD-uri și DVD-uri video, fluxuri video și audio din rețea sau de pe Internet, știe să transmită fluxuri video, poate fi controlat de la distanță, permite adăugarea unui fundal sub subtitrări (funcție care se adeverește a fi foarte utilă în cazul video-urilor "hardsubbed", adică cele care includ subtitrări în chineză, engleză sau coreeană integrate în video). 

Dispune de egalizator, funcție de sincronizare a pistelor, manager de semne de carte, controale avansate, administrator de liste de redare și, cel mai important, poate fi îmbunătățit prin adăugarea de extensii. De exemplu, cu ajutorul unei extensii putem face ca acesta să identifice, localizeze și descarce în mod automat cea mai bună subtitrare pentru filmul redat.

Interfața sa a fost tradusă în zeci de limbi și dialecte, printre care inclusiv limba română, în încercarea de a-l face cât mai accesibil acelor utilizatori care nu cunosc altă limbă decât cea maternă.

În plus, este gratuit și poate fi descărcat de pe site-ul său oficial în variante compatibile cu toate versiunile sistemelor de operare Windows, cu MAC OS X sau cu principalele distribuții Linux, printre care Debian, Ubuntu, Linux Mint, Fedora, openSUSE, Arch Linux.

Alte programe bune pentru văzut filme pe calculator


Dacă VLC Media Player nu vă convinge, vă recomand să încercați și Media Player Classic Home Cinema, GOM Media Player, KMPlayer sau DivX. În plus, alte playere video bune găsiți aici sau în această listă. Sfatul meu e să încercați cât mai multe, acordând fiecăruia dintre cele testate posibilitatea de a reda cel puțin 3-4 filme înainte de a trece la următorul.

O spun deoarece calitatea redării diferă de la caz la caz și este întotdeauna condiționată de componentele și resursele calculatorului. Cu alte cuvinte, un program care în computerul meu e de neegalat atunci când redă filme, în al vostru s-ar putea să nu se comporte nici măcar mulțumitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu