19 dec. 2013

Cum poți vedea ce module de memorie RAM sunt instalate în calculator fără a-l demonta

Memoria RAM (Random Acces Memory / Memorie cu Acces Aleator), este una dintre cele mai importante componente fizice ale computerelor personale (PC), iar asta deoarece ea găzduiește temporar datele înainte ca acestea să fie prelucrate de către procesorul calculatorului.


Prin urmare, cu cât capacitatea și viteza acesteia sunt mai mari, cu atât mai rapid se vor deschide și vor lucra sistemul de operare și programele instalate în calculatorul nostru. Astfel, pentru o cât mai bună performanță, este recomandat să vă asigurați că sistemul dispune de suficientă memorie pentru a funcționa la parametri optimi verificând constant consumul de resurse, iar dacă nu este așa, să luați în calcul efectuarea unui upgrade al memoriei RAM.

Dacă upgradarea memoriei RAM prin adăugarea de module sau înlocuirea celor existente cu unele de o capacitate și o viteză de lucru mai mari este inevitabilă, e bine ca înainte de achiziționarea noilor module să le cunoașteți pe cele montate în PC.

Pentru asta puteți pune mâna pe șurubelniță, desface capacul unității, demonta modulele de memorie RAM și citi specificațiile acestora de pe etichetele lipite pe ele, sau puteți utiliza un program care vă scutește de tot efortul fizic, RAMExpert, de exemplu.


RAMExpert este un program gratuit dezvoltat de KC Software, cu ajutorul căruia putem afla, fără a demonta computerul, specificațiile tehnice ale fiecărui modul de memorie RAM montat în acesta.

Programul dispune de un singur panou, cel general, vizibil și în instantanea de ecran postată mai sus, în care afișează sub forma unui tabel fiecare dintre sloturile de memorie RAM disponibile, iar în cadrul acestora specificațiile modulului de memorie RAM pe care-l găzduiesc.

În dreptul fiecărui chenar reprezentând un slot, avem un buton care ne permite să salvăm un document PDF cu specificațiile tehnice ale modului de memorie RAM, funcție utilă în special pentru a trimite documentul altcuiva capabil să ne ajute să alegem altul compatibil cu cel existent.

Despre RAMExpert, altceva decât că este disponibil și în versiune portabilă ce nu trebuie instalată pentru a fi utilizată, compatibilă cu toate versiunile actuale ale sistemului de operare Windows, ce poate fi descărcată gratuit de pe site-ul oficial, nu mai am ce să vă spun și nici nu este necesar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu